vrijdag 18 mei 2012

Timeless

Een paar jaar geleden kwam een vriendin aanzetten met een nummer van het Amerikaanse manga magazine Yen Press. In dit nummer stond iets wat je niet zou verwachten in een tijdschrift als dit. Een klein stukje uit een verhaal van Gail Carriger, Soulless. Toen viel het mij al op dat ze een originele en grappige pen had. Enkele jaren later heb ik het vijfde en laatste deel uit de Parasol Protectorate Series uitgelezen.

© Orbit


Wat ik zo mooi vind aan deze boeken is dat ze nieuwe ideeën beademen in een "oude" wereld. De boeken spelen zich af in een alternatieve supernatural versie van de 19de eeuw. Niet zelden zul je uivindingen tegenkomen die meer van deze tijd lijken te zijn. Ook worden onderwerpen als homoseksualiteit niet gemeden. Seksualiteit in het algemeen wordt vaak genoeg beschreven. Soms is dat wat onwenning, maar gelukkig niet irritant. Een van de grootste kwaliteiten van deze boeken is dat ze blijven boeien. Er is geen saai moment te bekennen.

In dit laatste deel worden Alexia en haar dochter uitgenodigd door de Koniging der vampierenkonigingen. Laat zij nou net in Egypte wonen. Alexia's nieuwsgierige aard wint het van alles. Misschien kan deze reis ervoor zorgen dat ze meer te weten komt over haar bestaan als supernatural of de krachten van haar peuter,  Prudence. Zo gebeurt het dat Alexia, haar man Lord Conall Maccon, Prudence en Ivy Tunstell plus toneelvereniging naar het warme land vertrekken. Een reis die onvergetelijk(of onvergefelijk?) zal worden. De jonge weerwolf Biffy wordt thuis in Londen op een moordzaak gezet, maar hij zal ondervinden dat hij enige afleiding niet kan weerstaan.

© Orbit
De boeken in de Parasol Protectorate blijven boeien en Timeless is hierin geen uitzondering. Wel moet je er in het begin even inkomen, aangezien er tussen het vorige deel Heartless en het vijfde boek een timeskip van twee jaar zit. Bovendien zijn de boeken niet altijd even makkelijk te lezen, omdat Gail Carriger een ouderwetse manier van vertellen heeft. Het is een schrijfstijl die enorm bij het boek past, maar het is ook een feit dat het ervoor zorgt dat het boek er niet makkelijker door te lezen is. Dan zal ik nog maar niet beginnen over de zelfverzonnen woorden die soms moeten worden uitgepluisd alsof ze een raadsel zijn. Een andere irritatie is dat Carriger er een handje van heeft gebruik te maken van het 'cliffhanger-fenomeen'. Wanneer het echt spannend word schakelt ze over naar een andere verhaallijn. Deze irritatie komt natuurlijk vooral doordat de boeken zo leuk en spannend zijn om te lezen. De fantasie van de schrijfster lijkt grenzeloos. Ik kan dan ook zeggen dat de boeken niet te vergelijken zijn met andere dingen die ik heb gelezen. Dat vind ik toch knap in een wereld waarin bijna alles al bedacht lijkt te zijn.

Nieuwsgierig geworden naar het vijfde deel van de Parasol Protectorate Series? Lees dan deze preview op Facebook: https://www.facebook.com/theparasolprotectorate?sk=app_308471779201889

Of ga op zoek naar de andere vier delen: Soulless, Changeless, Blameless (hierover heb ik ook een review geschreven) of Heartless.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten