donderdag 17 november 2011

Top 5 Anime Films

Ik ben opgegroeid met Disney films. Soms schotelde mijn moeder zelfs goedkopere versies van de geanimatiseerde sprookjes voor. De Japanse variant 'Ghibli' was voor mij onbekend. Ik waande mij niet in de wereld van geesten, futuristische kastelen, katten en knuffelige buren. Het heeft tot mijn middelbare schooltijd geduurd tot ik een inhaalslag maakte. Tekenfilms mochten dan kinderachtig zijn, maar ik kon er niet genoeg van krijgen. De films van 'Ghibli' zijn prachtige tekenfilms voor kinderen én volwassenen. Bovendien bevatten ze vaak ook nog een goede boodschap. En dat is alleen nog maar een voorbeeld van één Japanse animatiestudio. Zie hier 5 films die indruk op mij hebben gemaakt.

1. Spirited Away2001, Hayao Miyazaki, 125 min

Tijdens een autotrip ontdekken Chihiro en haar ouders een verlaten restaurant. Op tafel staan bergen met verukkelijk eten. Versgebakken broodjes, taart en alles wat een hongerig hartje maar verlangen kan. Ze zullen het toch niet merken als we een hapje nemen, denken de ouders van het meisje. Gierig beginnen de volwassenen te smullen van al het lekkers. Als de avond aan breekt heeft Chihiro nog geen hap genomen. De gruwe wind brengt angst met zich mee. Plotseling ziet ze wezens verschijnen. Geesten zonder gezicht! Het meisje wordt doodsbang en zoekt troost bij haar ouders. Wanneer ze haar omdraait kijkt ze recht in de ogen van twee varkens. Haar ouders zijn nergens te bekennen. Het duurt niet veel langer voordat Hiro het huilende meisje vindt. Chihiro komt te werken in een badhuis en moet alles op alles zetten om haar ouders weer terug te veranderen. Dit is de reis van Chihiro.


2. The Girl, Who Leapt Through Time2006, Madhouse, 98 min

Soms gaan dingen niet zoals je wilt. Er zijn tijden dat je er alles voor zou geven om je fouten recht te zetten. Kon ik maar terug gaan in de tijd, een gedachte van veel mensen op deze planeet. In deze film vindt Makoto op mysterieuze wijze een tijdmachine. Wanneer ze achter de kracht van het 'knopje' komt is ze vastbesloten er vollop gebruik van te maken. Nooit meer te laten komen op school, altijd eten waar ze zin in heeft en haar fouten rechtzetten. Pas later ziet ze de negatieve effecten van het tijdreizen. Gefascineerd kijkt ze naar het nummer op haar pols. Tot haar grote schrik veranderd de 03 in een 02 nadat ze door de tijd is gereisd. Zal haar kracht niet opraken wanneer ze hem echt nodig heeft? Een ding is zeker. Time waits for no one.



3. Paprika2006, Satoshi Kon, 90 min


Ken je dat gevoel? Je wordt wakker, maar weet niet meer wat je gedroomd hebt. Tevergeefs probeer je het te herinneren. De droom komt niet terug, maar de nieuwsgierigheid blijft. Drie uitvinders hebben hier iets op gevonden. Zij ontwikkelden de D.C Mini, een apparaat wat je dromen opneemt en ze later uitzend. Een grote vondst voor de psychologische gezondheidssector. Maar dan gaat alles mis. Het apparaat valt in de verkeerde handen. Realiteit en dromen mixen zich. Deze combinatie zorgt voor een gevaarlijke, bizarre wereld. Je dromen achtervolgen je.



4. Howl's Moving Castle2004, Hayao Miyazaki, 119 min

Sophie komt oog in oog met de heks te staan. Ze staat nog jong in het leven, als de oude vrouw haar opzoekt. Jaloers om de aandacht die ze zojuist van Howl heeft gekregen, veranderd de heks Sophie in een oude vrouw. Plots kan ze haar botten voelen kraken. Het valt niet mee om door het leven te gaan als een oud vrouwtje. Sophie weet dat ze hier echter niet kan blijven wonen en trekt de weide wereld in. Al gauw komt ze aan bij het reusachtige bouwwerk. Howl's bewegende kasteel. Sophie is bekend met de legendes over Howl. Hij is een slechte tovenaar, die meisjes als haar verslind. Echter, Sophie beseft dat ze nu geen meisje meer is en heeft ook geen andere keuze. Met de hulp van een raap betreed Sophie Howl's eigendom. Hier leert ze Howl's echte aard. Ze mag dan veranderd zijn in een oud vrouwtje, haar leven begint hier pas echt. Trouwens, je weet wat ze zeggen. Liefde maakt je jong.



5. The Secret World of Arriety2010, Hiromasa Yonebayashi, 94 min

Al tientallen jaren is de mensheid op zoek naar aliens. Volken waarvan wij het bestaan niet achterhaald hebben. Wat als een van deze soorten dichterbij woonde dan je denkt? Shô ontdekt een klein meisje. Zo klein als een popje, maar ze leeft. Dit meisje is Arriety, een borrower. Borrowers zijn kleine wezens die dingen stelen van mensen om in leven te blijven. Het is echter een uitstervend volk en om hun eigen leven te garanderen mogen ze niet gezien worden door mensen. Shô weet hier niets vanaf en wil alleen meer meer weten over het kleine meisje. Hij is niet de enige die naar haar opzoek is. De andere onderzoekster is echter niet veel goeds van plan. Een betoverende film met een magische soundtrack van Frans-Britse zangeres Cécile Corbel.


Zelf vind ik het prettig deze films ook met Japanse stemmen en Engelse ondertiteling te bekijken. Dit geeft het geheel voor mij een specialere en authentieke kijkervaring. Een site om deze films op te bekijken is bijvoorbeeld: http://www.watchanimeon.com/ , maar door de naam van een film, watch en eng sub te googlen kom je ook al een heel eind. Veel kijkplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten