zondag 8 april 2012

De ultieme vrijheid


BREDA - ,,Hier in Breda zijn wij op zoek naar de ultieme vrijheid,” zegt Rita Bolink in het kader van Fashion for Freedom (FFF). Bolink is de organisatrice van de Bredase afdeling van FFF. ,,Ik wil niet van tevoren de show bedenken zonder dat ik weet wat de Bredase ontwerpers gaan maken. Wel hebben we min of meer een thema, namelijk kleurrijk.” Ze draagt een zwart gewaad uit Joegoslavië dat is afgezet met groene borduursels en gouden pailletten. Haar haren hebben drie kleuren: rood, blond en zwart.

Fashion for Freedom is een project wat in het teken staat van de Bevrijdingsdag. Het grijpt terug op vrouwen uit 1945 die rokken maakten om de vrijheid te vieren. De steden Breda, Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en Helmond werken samen om uiteindelijk het label ‘Fashion for Freedom’ te lanceren op de Dutch Design Week in Eindhoven. De kledingstukken van dit merk worden gemaakt door mensen die zich inschrijven en dan een outfit in het teken van vrijheid maken.
De aftrap vindt niet plaats in Eindhoven, maar in Breda. Op 5 mei is er een catwalk van de Grote Kerk naar de Koninklijke Militaire Academie (KMA). De resultaten van Fashion for Freedom zullen op en langs de catwalk geshowd worden. ,,Er zijn geruchten dat de Koninklijke Familie komt kijken,” aldus Bolink.
Voordat het tijd is voor de modeshow organiseert de Bredase afdeling van FFF zogenaamde ‘modecafés’ met workshops, zodat de ontwerpers inspiratie op kunnen doen.

De selecte groep ontwerpers die op Fashion voor Freedom in Electron afkomt heeft allemaal een verschillende afkomst. Een Afrikaanse vrouw, een homoseksuele jongen en een oudere vrouw met een zwaar Engels accent zijn enkele belangstellenden. Twee dingen hebben ze gemeen. Een passie voor kleding en een zoektocht naar de vrijheid.

Het vormgeversduo  ‘De Ontwerpers’ hebben deze vrijheid ook in het logo terug laten komen. ,,Vijf puntjes, zien jullie het? Denk aan vijf vingers of je handen uit de mouwen steken. Denk vooral ook aan Leonardo Da Vinci en zijn vrije mens,” zegt medeorganisator Gert Grosfeld terwijl hij het logo voor het label presenteert.

Tijdens de workshop ‘van concept naar kledingstuk’ door styliste Silvia van den Boogaard wordt deelnemers gevraagd hun beeld van vrijheid op papier te zetten.
 ,,Vrijheid is- geven. We moeten niet alleen maar nemen. Nee! Geven!” zegt een Afrikaanse vrouw terwijl ze van frustratie haar hoofd schudt. Een andere vrouw wil dat haar man weer aan het werk komt, want hij is nu al twee jaar werkloos. Dat betekent voor haar vrijheid. ,,Toen ik dit evenement in de krant zag, dacht ik gelijk dit is het. Dit moet ik gewoon doen,” deelt ze mee. De overige ontwerpers knikken instemmend.

,,Ik wil graag weten wat iedereen aan het maken is. Je inspireert elkaar,” zegt Bolink. Zelf kan ze niet naaien, dus dat laat ze door iemand anders doen. Van den Boogaard benadrukt dat je geen kleding van stof hoeft te maken. Verdere ideeën over de ontwerpen worden besproken, maar niet voor lang. De rest zullen ze moeten bewaren voor 15 April, wanneer de volgende bijeenkomst plaatsvindt.
,,Eigenlijk hadden we te weinig tijd. Je zag tijdens het eten dat mensen eigenlijk nog veel langer met elkaar wilden praten,” fluistert Bolink.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten